Tidigare konferenser

Hem
Konferensen
Schema
Schema
Talare
Talare
Kontakta oss
Kontakt
Nätverket Agila Örebro
Nätverket
Några ord från våra sponsorer
Sponsorer
Tidigare konferenser

Konferensen 2017

Vissa användare har problem med att filmerna inte visas i Chrome. Pröva att ladda om sidan, använd en annan webläsare, eller använd direktlänkarna nedan:

Özlems föreläsning

Anders och Christoffers föreläsning

Åsa och Johns föreläsning

Bilxttalen

Paneldebatten

Özlem Yüle

Özlem Yüze - Value and Urgency: The Power of Quantifying Cost of Delay (på engelska)

De flesta organisationer lider inte brist på innovativa idéer, utan på förmåga att snabbt välja ut de bästa ur mängden. Tack vare ITs frammarsch bland vanliga konsumenter och den snabbt växande mjukvarumarknaden blir detta problem bara större. Innovation och mjukvaruutveckling är redan synonymt i de flesta organisationer. Som Jack Welch säger: Om du inte förflyttar dig lika snabbt som marknaden är du redan död – du har bara inte slutat andas än.

Så hur förbättrar vi sättet vi prioriterar på så att vi levererar värde snabbt och inte slösar bort vår begränsade förmåga till innovation? Eftersom ekonomi handlar om begränsningar kan det hjälpa oss att snabbt upptäcka och snabba på leveransen av värde. Detta tal handlar om hur ett Fortune 500-företag tillämpade Cost of Delay på en stor portfölj för att:

1. Förbättra prioriteringar – genom att använda CD3 (Cost of Delay Divided by Duration)

2. Fatta bättre beslut – genom att göra ekonomiska avvägningar synliga

3. Förändra sitt fokus – från effektivitet och kostnad till snabbhet och värde
Bio

Özlem är en passionerad, erfaren och kunnig produktutvecklingskonsult som använder sig av modernt ledarskap och moderna metoder. Genom att påverka hur människor tänker och agerar i produktutvecklingens komplexa miljö gör hon det möjligt för organisationer att innovera snabbare.

Hon har 15 års erfarenhet av produktledning och har arbetat med allt från några av världens största organisationer till små, snabbväxande start-ups.

Längs vägen har Özlem stött på alla typer av kulturer i organisationer och älskar att hjälpa andra att lära och förbättra sig. Hon delar gärna med sig av sin erfarenhet och talar och leder workshops på internationella konferenser regelbundet. Hon var nyligen en av medförfattarna till IEEE-artikeln ”Black Swan Farming” om tillämpningen av Cost of Delay i ett stort företag.

När hon inte reser jorden runt och konsultar, undervisar och talar läser och surfar hon. En gång om året sitter hon, av någon anledning, klistrad vid Eurovisionsschlagerfestivalen.

Mest av allt älskar hon att föra människor samman och hjälpa dem att förändra sättet de arbetar på – så att de också älskar sitt jobb.


  Anders Moberg & Christoffer Valgren

Anders Moberg & Christoffer Valgren Agilt införande på Transportstyrelsen – Så Mycket Bättre!

Att införa agilt arbetssätt på en myndighets stora IT-avdelning – hur gör man det? Christoffer och Anders berättar om utmaningar, fallgropar, angreppssätt och framgångsfaktorer från de två senaste årens arbete, och visar också åt vilket håll utvecklingen ska ske framåt. I presentationen kommer svaren att ges på spännande frågor som t.ex. ”hur får jag 400 personer att tycka att agilt är det bästa som finns?”, ”vilken skalningsmodell ska vi välja?” samt ”passar verkligen förvaltningsstyrning och agilt ihop?”.

Christoffer Valgren är projektledare och agil coach från Knowit Örebro, och under 2015 och 2016 var han förändringsledare för det agila införandet på Transportstyrelsens IT-avdelning. Vid sidan delar han med sig av sina tankar på en blogg (retrospektivet.wordpress.com) och han är en av eldsjälarna bakom nätverket Agila Örebro.
 
Anders Moberg är IT-strateg och funktionsledare för verksamhetsutveckling på Transportstyrelsen IT i Örebro. Anders har jobbat med strategiska förflyttningar och verksamhetsutveckling i många olika former och organisationer de senaste 10 åren. Han brinner för ständiga förbättringar och fascineras över hur något så enkelt kan vara så svårt.    Åsa John

Åsa Liljegren & John Magnusson - Hur mobbprogrammering ändrade utvecklingsprocessen - eller - Hur vi grävde en grop till oss själva men lyckades ta oss upp igen

Tänk er ett team som kämpar för att klara av sprintmålen, försöker komma ikapp den växande backloggen, anstränger sig för att förstå krav skrivna för flera månader sedan.

Teamet är frustrerat eftersom möten tar så mycket tid från kodning. Det är stressigt, jobbiga mergekonflikter, delad kod som ställer till det, brutna kontrakt, fler mergekonflikter, längre möten, mindre kodning... Känns det igen?

Det här var vår situation. Och det här är berättelsen om hur vi lyckades vända det. Hur behovet av estimering försvann, hur vi började fokusera på en enda sak, hur vi fick ut funktioner i produktion på bara några timmar.

I den här sessionen berättar vi om varför vi började mobbprogrammera, hur vi gjorde det och hur det förändrade hela utvecklingsprocessen.

Bio:
Åsa Liljegren har jobbat som utvecklare i 20 år, främst i .Net-världen. Hon brinner för att lösa svåra problem genom att förenkla kod, arbetssätt och processer, inom allt från javascript till Continuous Delivery.     

John Magnusson trivs lika bra att utveckla system som team. Gillar att hitta nya lösningar på gamla problem, förenkling är ledordet. Drivs av att få leverera och driva utvecklingen framåt.Du

Blixttal 


Paneldebatt


Konferensen 2016

Den 13:e april arrangerade vi vår första konferens, med 43 deltagare. Vi är själva väldigt nöjda med resultatet, och vill tacka alla talare och deltagare! Här finns förra årets talare, deras presentationer och inspelningar av deras tal.

Pia-Maria Thorén

Pia-Maria Thorén:
Återuppfinn organisationerna! (eller Släpp kontrollen och maximera engagemanget)


Boken med samma titel (Reinventing organizations av Frederic Laloux) har blivit en succé utan motstycke och den framtida bild som han målar upp av organisationer är nyckeln till framgång redan nu. Men vad är det vi behöver förändra och hur ska vi kunna arbeta med de agila värderingarna i hela organisationen - inte bara på IT? 

Pia-Maria brinner för att skapa engagerade, presterande medarbetare och lönsamma företag genom agila värderingar. Det är människor som skapar kulturen i företagen och genom att arbeta med bra verktyg, metoder och värderingar, kan vi successivt skapa framtidens framgångsrika organisationer där självstyre och glada människor är självklarheter och bidrar till bättre arbetsliv. Maktkamp, politik och byråkrati skapar lite värde och behöver hållas på en minimal nivå.

Med djup erfarenhet från såväl stora, internationella koncerner, som mindre IT-företag och startups, målar Pia-Maria en bild av VARFÖR vi måste strukturera annorlunda och vilka agila värderingar som kan bidra.  Hon tar också upp HUR vi alla, oavsett roll eller nivå, rent konkret kan börja göra saker som i förlängningen bidrar till en bättre arbetsvärld.

Pia-Maria är grundare och ägare av GreenBullet och specialiserad på Agil HR och Agilt ledarskap. Hon har arbetat som konsult med några av Sveriges största företag men också med mindre IT-företag och start-ups, där hon vävt in agila arbetssätt och värderingar i alla uppdrag. I det agila ramverket har hon hittat värderingar som direkt påverkar och ökar graden av motivation i de flesta människor och huvudfokus har varit att skapa organisationer där människor mår bra och kan prestera optimalt. Som grundare av Agile People (nätverk och årlig konferens) arbetar hon i en organisation som har Sociokrati 3.0 som styrmodell och inspirationskälla. Hennes vision är att skapa kundvärde och har roligt på samma gång.

Pia-Maria Thorén

Presentationen finns här.


Peter Antman

Peter Antman
Att växa upp med agile


Spotify har i dag nästan 2000 anställda och 30 miljoner betalande prenumeranter. Agile har sedan Spotify startade varit en viktig del i Spotifys organisation och kultur. Var är Spotify i dag och hur hamnade vi här, hur kan man växa och samtidigt värna smidigheten? Peter Antman pratar om bets, alianser, strategisk planering - och framför allt om hur Spotify lyckas förena autonomi och syfte.

Peter Antman är agil managementkonsult på Crisp. Under våren har han hjälpt Spotify i San Fransisco att skapa integrerade tillväxtteam. Peter Antman har arbetat med agila transformationer i snart ett decennium.

Peter Antman

Presentationen finns här.


Torbjörn Gyllenbring

Torbjörn Gyllebring
Speglingshypotesen och den moderna teknikorganisationen


Hur en grupp är organiserad och kommunicerar är en av de mest betydelsefulla aspekterna för strukturen på de lösningar den producerar. Det konstaterade Melvin Conway redan 1967, sambandet populärt känt som Conway's lag nämns allt oftare. Men vad betyder det egentligen? Och vad har det för implikationer för den moderna teknikorganisationen?

Hur får du lära dig varför "arkitekten" och den "agila coachen" är strikt beroende av varandra och varför sakerna vi bygger inte kan separeras från hur vi organiserar oss för att bygga dem. 

Tobbe debuggar och prestandaoptimerar företag, grupper och mjukvara och brinner för att skapa miljöer där utvecklare kan vara lyckliga och produktiva. Grejjer som han inte kan sluta prata om är Lean, Agile, TDD och mjukvaruutveckling som ett sociotekniskt system.

Just nu bär han CTO-hatt på Nepa, föreläser och konsultar lite vid sidan av och grubblar på vad han ska bli när han blir stor.

Torbjön Gyllebring

Presentationen finns här.

Ulrika Park

Ulrika Park
Vad är en produktägare – erfarenheter från olika typer av organisationer

Efter att i många år arbetat med och som produktägare i bland annat produktbolag, statliga verksamheter och mediehus, i lokala och distribuerade team så har jag sett rollen tillämpas på olika sätt i olika organisationer.

Enligt Scrum är produktägaren en mycket aktiv kravperson inuti teamet, som finns där ständigt tillgänglig för teamet för att svara på alla detaljfrågor och förbereda backlogen men hur ser det ut i verkligheten? Marknads- och dataanalys, affärsutveckling och UX är exempel på uppgifter som aldrig nämndes i Scrum men ofta är en självklar del av jobbet. Kommunikation och relationsbyggande upptar ofta mer av produktägarens tillvaro än att beskriva user stories. Och processledarskap hamnar oftare på produktägarens axlar än man kan tro.

Jag berättar om de produktägarorganisationer jag stött på och vad som skiljer dem åt. Och föreslår även en uppsättning av produktägarskapet som jag alltid sett vara framgångsrikt, men ofta är trögt att få acceptans för oavsett hur ”agil” organisationen är.

Ulrika Park


Paneldebatt


Paneldebatt